Acer saccharum este un arbore de dimensiuni medii spre mari, cu o coroană densă, de formă ovală. În America, există exemplare de 40 m înălțime. Aici, copacul este folosit și pentru producția de zahăr. Rareori crește mai lat de 10 m. Mugurii ascuțiți sunt de culoare maro. Frunzele lungi și late sunt de un verde strălucitor și devin portocalii și roșii toamna. Atât obiceiul de creștere, cât și forma frunzelor seamănă cu cele ale A. platanoides. Diferența constă în faptul că frunzele lovite de A. saccharum nu produc suc de lapte, ci umiditate clară. Inflorescența apare simultan cu înmugurirea frunzelor. Creșterea rădăcinilor este superficială, cu multe ramificații. Deși arțarul de zahăr se dezvoltă pe mai multe tipuri de sol, solul excesiv de umed este nepotrivit pentru o creștere sănătoasă. Arborele nu tolerează apa stătătoare. Este sensibil la sarea de pe șosele. Tolerează slab pavajul.
Acer saccharum can eventually reach a height of 15 - 20 (40) m, depending on the site and climate conditions.
Acer saccharum has a average growing and can eventually reach a height of 15 - 20 (40) m, depending on the site and climate conditions.
The leaves of Acer saccharum turn orange, red in autumn.
The right time to plant Acer saccharum is during the dormancy period. In Western Europe, Acer saccharum with root balls can generally be planted from mid-November to late April, although this depends strongly on the climatic conditions and the species of tree.